Expeditionens besättning

Georgios Xyftilis - expeditionsledare

Georgios kom med sina föräldrar från Grekland till Sverige  när han var nio år. Sedan dess har han pendlat mellan de två länderna. Han har rest, levt och arbetat i båda under flera längre perioder. Georgios är utexaminerad webbutvecklare. Han har jobbat i över 15 år med filmredigering och som mediapedagog för barn och ungdomar. Han har även, sen 1980-talet, frilansat som journalist, radioproducent och skribent  i både Sverige och Grekland. Han har under hela livet försökt bibehålla sina rötter och på bästa sätt förvalta sin tvåkulturella identitet.

Georgios, 9 år, när han precis hade anlänt till Sverige.

Ulf Björkman, PR- och kommunikationsansvarig

Ulf är upp över öronen förälskad i Grekland sedan 70-talets resor till landet dels med tåg (Interrail), dels med billiga studentflyg och dels med en gammal rostig Ford Transit.  Första steget på grekisk jord togs på Korfu för drygt 45 år sedan.  Efter det har det blivit åtskilliga besök till många delar av landet, speciellt till ön Amorgos som har speciell plats i hans hjärta. Ulf har jobbat i musikbranschen i 40 år. Före detta ”Head of marketing and promotion” på Caprice Records. Han är idag pensionär. Ulf trivs som fisken i vattnet på enkla grekiska tavernor med meze och god dryck lyssnandes på musik från landet som, enligt honom själv, är hans andra hemland.  

Med Uffes egna ord: "En gammal bild som jag gillar, den säger så mycket om mitt förhållande till Grekland i allmänhet och Amorgos i synnerhet. Den togs 1982. Mannen bredvid mig på bilden är Barba Giannis som när bilden togs var runt 90 år gammal".

Under de första färderna kommer du  bland andra också att träffa:

Karin Berqqvist, som har läst nygrekiska på Universitetet och bott  i Aten för att fördjupa sig i språket.  

Robert Fölsch, musiker och multiinstrumentalist som sedan tidigt 1980-tal har hängett sig åt grekisk musik och samarbetat med många kända grekiska musiker. Robert och hans grupp "Pireus" gav 2018 ut det uppmärksammade albumet "Rebetika på Svenska".

Aris Kokotsis, herbalist som i över 30 år har arbetat med grekiska örter och örtmedicin. Han är verksam på den Joniska ön Lefkada.
         
Övriga medarbetare:
Stelios Zachariou: sammanställning av statiska uppgifter från Eurostat och Elstat.
Danae Ruben: visar vanliga grekiska gester och va de betyder.
Pinelopi Konstantoudi-Fölsch: har hjälpt till med språkmodulen

Musik: 
ManData Sound (Elias Tsaggaris & Panos Katsikiotis Tsiko)
Robert Fölsch: på instrumenten buzouki, baglamas, tzouras